Ορθοδοντικη για Παιδια

Η Πρώτη Ορθοδοντική Επίσκεψη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, η πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη του παιδιού θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών. Στην πρώτη επίσκεψη η ορθοδοντικός θα εκτιμήσει την σύγκλιση των δοντιών και την επάρκεια χώρου για τα δόντια που θα ανατείλουν αργότερα.

Κάποια παιδιά αλλά όχι όλα, χρειάζονται ένα πρώτο στάδιο περιορισμένης ορθοδοντικής θεραπείας στην ηλικία των επτά – οκτώ ετών πριν να έχουν αλλάξει όλα τους τα παιδικά δόντια. Η θεραπεία Φάσης Ι, όπως αυτή ονομάζεται, επιλύνει προβλήματα χώρου και διαγναθικών διαταραχών που αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία νωρίς. Ο στόχος της θεραπείας είναι να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την ανατολή των υπόλοιπων μονίμων δοντιών στο μέλλον.

Στο ιατρείο μας εάν υπάρχει ανάγκη θεραπείας Φάσης Ι, θα γίνει μια ολοκληρωμένη διάγνωση πριν αυτή ξεκινήσει. Εάν δεν υπάρχει ανάγκη στην παρούσα κατάσταση, τα ευρήματα της εξέτασης του παιδιού θα καταγραφούν σε ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε να μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντική επίσκεψη και να παρακολουθείται η εξέλιξη στις σχέσεις των δοντιών.

Φάση Ι Ορθοδοντικής Θεραπείας

Η ορθοδοντική θεραπεία για παιδιά συνεισφέρει σημαντικά στα θεμέλια της υγείας των δοντιών τους και είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε εμείς οι γονείς να τους προσφέρουμε.

Στη θεραπεία Phase Ι χρησιμοποιούνται κινητοί ή σταθεροί μηχανισμοί και σπανίως σιδεράκια. Η ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια που εφαρμόζεται σε αυτή την πρώτη φάση, έχει σκοπό να επιλύσει λειτουργικά κυρίως ζητήματα, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές και τη φυσική αύξηση των οστών. Έτσι κάποια προβλήματα που λύνονται πολύ πιο εύκολα σε ένα παιδί που αναπτύσσεται σκελετικά, μπορεί να χρειάζονται ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση εάν αφεθούν για αργότερα. Με αυτή τη σταδιακή διόρθωση των προβλημάτων η ορθοδοντική για παιδιά γίνεται μία ανώδυνη εμπειρία με μικρή διάρκεια και ταλαιπωρία.

Η διάρκεια της Φάσης Ι κυμαίνεται σε 12-18 μήνες. Μετά από το διάστημα αυτό ακολουθεί παρακολούθηση μέχρι να ανατείλουν τα υπόλοιπα μόνιμα δόντια.

Την κατάλληλη χρονική στιγμή αποφασίζεται η έναρξη της Φάσης ΙΙ ορθοδοντικής θεραπείας εάν αυτή είναι απαραίτητη. Στατιστικά οι ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία Φάσης Ι είναι καλύτεροι υποψήφιοι για τη συνέχιση με Invisalign όταν αλλάξουν τα δόντια τους και σε κάθε περίπτωση η θεραπεία τους διαρκεί και κοστίζει λιγότερο, έχοντας πολύ καλύτερο αποτέλεσμα!

Συχνές ερωτήσεις για την Πρώτη Ορθοδοντική εξέταση του παιδιού

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί μου ορθοδοντική θεραπεία;

Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας θα σας δώσει την απάντηση. Ενώ οι περισσότερες θεραπείες ξεκινούν περίπου στις ηλικίες 9-14 κάποια ορθοδοντικά προβλήματα επιλύονται ευκολότερα από μια πρώιμη ορθοδοντική παρέμβαση. Κάποια ορθοδοντικά θέματα που επιλύονται ευκολότερα σε νεαρή ηλικία είναι:

  • Καθοδήγηση σωστής ανάπτυξης της γνάθου
  • Μείωση του κινδύνου τραυματισμού από τα πεταχτά μπροστινά δόντια
  • Καθοδήγηση της ανατολής των μόνιμων δοντιών στην κατάλληλη θέση
  • Βελτίωση της στοίχισης των χειλιών

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η σύγκλιση των δοντιών δεν είναι σωστή;

Δεν είναι πάντα εύκολο να κρίνει ο γονιός εάν το παιδί του έχει ορθοδοντικό πρόβλημα. Ακόμα και ίσια δόντια μπορεί να κρύβουν ορθοδοντικά θέματα. Μερικά συμπτώματα που δείχνουν ορθοδοντικό πρόβλημα είναι:

   • Αλλαγή νεογιλών δοντιών πολύ σύντομα ή πολύ αργά
   • Δυσκολία στο δάγκωμα ή στην μάσηση
   • Αναπνοή από το στόμα
   • Πιπίλισμα δαχτύλου
   • Συνωστισμένα ή μπλοκαρισμένα δόντια
   • Γνάθοι που είναι πολύ μπροστά ή πολύ πίσω
   • Το δάγκωμα στο εσωτερικό του μάγουλου ή στον ουρανίσκο
   • Πεταχτά δόντια
   • Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών

Γιατί πρέπει το παιδί να επισκεφθεί την ορθοδοντικό από 7 χρονών;

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Αυτό αναφέρεται φυσικά και σε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

Ένα καλοσχηματισμένο χαμόγελο βοηθά στην καλή στοματική υγιεινή και διευκολύνει την ομιλία και την μάσηση.

Ο ορθοδοντικός σας θα μπορεί να διακρίνει στην ηλικία των εάν το παιδί σας έχει κάποιο ορθοδοντικό θέμα και χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία.

Η συγκεκριμένη ηλικία είναι κατάλληλη γιατί έχουν ήδη ανατείλει κάποια μόνιμα δόντια και ο ορθοδοντικός μπορεί να διακρίνει πιθανό πρόβλημα που υπάρχει ή που δημιουργείται αλλά ταυτόχρονα ευνοείται η πρώιμη παρέμβαση που θα κάνει την επίλυση κάποιων ορθοδοντικών θεμάτων ευκολότερη.