BLOG

ΤΑ OΦΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ

By: | Tags: , | Comments: 0 | 25 Σεπτεμβρίου, 2019

H ορθοδοντική θεραπεία των παιδιών όταν γίνεται νωρίς, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, έχει πολλαπλά οφέλη. Η έγκαιρη διόρθωση ορθοδοντικών διαταραχών που αφορούν τη σύγκλειση και τη λειτουργία, δημιουργεί ευνοικότερες συνθήκες για την μετέπειτα εξέλιξη του στοματογναθικού συστήματος. Παράλληλα γίνεται καλύτερη διαχείρηση του χώρου στις γνάθους για την υποδοχή αργότερα όλων των μονίμων δοντιών. Σύμφωνα με την American Association of Orthodontists (www.braces.org), όλα τα παιδιά θα πρέπει να επισκεφθούν τον ειδικό ορθοδοντικό στα επτά τους χρόνια.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πλεονέκτημα, της έγκαιρης ορθοδοντικής παρέμβασης, στο οποίο κάποιοι δυστυχώς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Αφορά στην αισθητική βελτίωση του χαμόγελου και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού.

Κάποια παιδιά αισθάνονται άσχημα για την εικόνα των δοντιών τους, είτε γιατί το αντιλαμβάνονται από μόνα τους, είτε γιατί έχουν εκτεθεί σε αρνητικά σχόλια στο σχολικό τους περιβάλλον. Πολλές φορές επίσης συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα παιδιά. Όταν ένα παιδί αποκτήσει αρνητική εικόνα για την εμφάνισή του, μπορεί επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή του. Μέσα από πολλές φορές ανέκφραστα αρνητικά συναισθήματα για εκείνο, είναι δυνατόν να μειωθεί η όρεξη και το κίνητρό του για κοινωνικοποίηση αλλά και για μάθηση.

Τα παιδιά ακτινοβολούν από περηφάνεια όταν τους λέμε πόσο ψήλωσαν ή πόσο τους πάει το καινούριο τους κούρεμα. Μεγαλώνοντας, θέλουν να αισθάνονται όμορφα για τον εαυτό τους. Χαμογελούν πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται το όμορφο, γεμάτο υγεία χαμόγελό τους. Η ορθοδοντική θεραπεία των παιδιών εκτός από την υγεία τους, βελτιώνει σημαντικά και την εικόνα που χτίζεται για τον εαυτό τους. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους αποτελεί σημαντικό κίνητρο για επιτυχία.

Ευχαριστώ θερμά για την ιδέα αυτού του άρθρου τη μικρή εικονιζόμενη φίλη που συζήτησε μαζί μου με τον πιο γλυκό τρόπο το πόσο άλλαξε η ζωή της με την ορθοδοντική θεραπεία, μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Το παιδικό χαμόγελο είναι ευτυχία και η μεγαλύτερή πηγή έμπνευσης για εμάς τους ειδικούς ορθοδοντικούς!

 

Τζίνα Θεοδωρίδη, D.M.D.

Ειδική Ορθοδοντικός

 

Σημείωση: ο «ειδικός ορθοδοντικός» είναι ο οδοντίατρος που ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική, στην οποία ειδικεύθηκε σε αναγνωρισμένο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι ειδικοί ορθοδοντικοί αναγνωρίζουν τον τίτλο τους μόνο μετά από εξετάσεις στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο Your Smile Orthodontics χρησιμοποιούνται πάντα με την ενυπόγραφη συγκατάθεση του ασθενή/κηδεμόνα και η ταυτότητα του ασθενούς διαφυλάσεται με υπευθυνότητα στα πλαίσια του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το άρθρο και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα. Επιτρέπεται το sharing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο αν φαίνεται η πηγή, ενώ απαγορεύεται η ανεξάρτητη αναπαραγωγή και αναδημοσίευση του κειμένου και των φωτογραφιών που το συνοδεύουν, χωρίς την έγκριση του συγγραφέα.